İletişim Formu







    Endüstriyel Tasarım

    Endüstriyel Tasarım Nedir?

    Var olan bir ürünün bütünü veya bir bölümünün şekli, biçimi, renkleri, çizgileri, yapısal özellikleri, üzerindeki süslemelerinin insanlar tarafından algılanması, bu algılar sebebi ile oluşan farklılıklardır.

    Tasarım hemen her ürün için söz konusudur. Yani mobilyadan, içinde yaşanılan mekânlara kadar her şeyde tasarım yapılabilir. Endüstriyel tasarım ise tasarlanan ürünün; tüketicinin ihtiyaçlarına uygun, estetik kaygılar taşıyan, kullanma kolaylığı ve işlevsel olan, satılabilir, minimum maliyet ve maksimum fayda gibi kriterleri göz önünde bulundurarak yapılan tasarımlardır.

    Endüstriyel Tasarım Tescilinin genel bir tanımı yapmak gerekirse; üretilen ve birbirinin yerine ikame edilebilecek olan ürünlerin, şekil, ölçü, renk, biçim, ambalaj, kullanım şekli, yapısal farklılıklarını da göz önünde bulundurarak, ürünlerin birbirlerinden ayırt edilebilir özelliklerini, tasarımların birbirlerinden ayırt edilebilmelerini sağlamak ve yapılan tasarımları korumak için uygulanan tescil yöntemidir.

     

    Endüstriyel Tasarım Kullanım Alanları

    gruplanacak olursa şu alanlardan oluşmakta;

    1. Ambalaj: Malların taşınması, korunması ve tüketiciye sunumu ile ilgili kullanılan her türlü ambalajın kendisi ve grafiği
    2. Aydınlatma: İç ve dış mekan aydınlatma ürünleri, el lambaları
    3. Elektronik ürünler: Görsel işitsel cihazlar, bilgisayarlar ve yardımcı donanımlar, iletişim cihazları
    4. Elektrikli ev cihazları: Evde pişirme, yiyecek soğutma ve temizlik amaçlı kullanılan elektrikli alet ve cihazlar
    5. Ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları: Temizleme pişirme, ve sofra gereçleri ile kırtasiye ve ofis gereçleri
    6. Kamusal ve ticari ürünler: Kentsel donatı öğeleri, teşhir ve satış donanımı
    7. Mobilya: Ev ve ofis mobilyaları, mobilya aksesuarları
    8. Spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler: Spor, hobi, oyun veya kişisel bakım amaçlı etkinliklerde kullanılan gereçler ve kişisel ürünler

    Endüstriyel tasarım kullanım alanları ve endüstriyel tasarımla üretilen ürünler sadece bunlar değil elbette. Kişisel bakım ürünleri, müzik aletleri, oyunlar, oyuncaklar, bebek ürünleri, ayakkabı, mücevher, moda aksesuarları, bardak, çanta, mobilya ve dahası endüstriyel tasarımcıların elinden çıkıyor. Kısaca; ulaşım, elektronik, beyaz eşya, mobilya, medikal, savunma sanayi, cam ve seramik, takı tasarımı, ambalaj, oyun, fuar sektörü, yiyecek, spor, aydınlatma alanlarında karşımıza endüstriyel tasarım çıkıyor. Endüstriyel tasarımcılar, hayatımızı kolaylaştıran ürünlerin mimarı oluyor.

     

    Endüstriyel Tasarımlar Tescil Edilmelisi Hakkında;

    Endüstriyel tasarım kullanım alanları nelerdir dedikten sonra endüstriyel tasarımın neden tescil edilmesi gerektiğinden de bahsedelim. Endüstriyel tasarımlar, sektöre sunulduğu tarihten itibaren 6 aylık rüçhan süresi içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılarak korunması gereken tasarımlardır. 5 yılda bir ve 5 defa yenilenmek kaydıyla 25 yıl boyunca korunur. 25 yıl sonunda anonim hale gelirler.

    Ülke bazında bir süreç olan endüstriyel tasarım koruması Türkiye’de yapıldığında sadece Türkiye’de geçerlidir. Diğer ülkelerde tasarımlarınızı korumak isterseniz o ülkenin yerel ofislerine başvuru yapmalısınız.